Pogledajte letak

VIDEO: Koncertom Petra Graše započelo 59. izdanje Splitskog festivala

Festival je tijekom godina profilirao Split kao centar glazbenog svijeta, a u ovome izdanju pripremljeno je 25. novih skladbi

Započelo je ovogodišnje izdanje Splitskog festivala, najpoznatijeg festivala popularne glazbe u Hrvatskoj. Svoje prvo izdanje doživio je davne 1960. godine kao popratni dio programa ljetne modne revije “More-Revija-Split”, a u posljednjih 59 godina izrastao je u samostalno događanje, koje je profiliralo Split kao centar glazbenog svijeta. Od tada pa do danas na njemu je izvedeno preko 800 kompozicija najistaknutijih domaćih autora poput Zrinka Tutića, Arsena Dedića i Đele Jusića te je ugostio brojna poznata imena zabavne glazbe kao što su Mišo Kovač, Tereza Kesovija i Oliver Dragojević te najboljih domaćih vokalno-instrumentalnih sastava, među kojima su se našli Novi fosili, Magazin i Dubrovački trubaduri.

Također, 1964. godine po prvi puta je izvedena himna festivala “Nima Splita do Splita”, dok se od kraja 60-tih godina održava na mjestu na kojem je i danas – naime, splitskim Prokurativima.

U ovogodišnje izdanje predstavit će ponovno najbolje od zabavne glazbe za što je pripremljen program od čak 25. novih skladbi u izvedbi Domenice, Mije Dimšić i Marka Tolje, The Frajla, Mladena Grdovića, Klape Rišpet, Giuliana i brojnih drugih estradnjaka. Spektakl na Prokurativima službeno je otvorio emotivni koncert Petra Graše, koji je svojim nastupom oduševio publiku.