01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Školstvo
Srijeda, 17 Listopad 2018 07:36

FOTO: Novi sjaj škole u Kupljenovom

U Kupljenovom je sinoć otvorena obnovljena i dograđena zgrada Osnovne škole Kupljenovo koju su zajedničkim sredstvima financirali Zagrebačka županija i Grad Zaprešić. Simboličnim puštanjem balona s krova školske sportske dvorane, gdje je uređeno školsko igralište, škola je predana učenicima i nastavnicima na korištenje.

Ravnateljica OŠ Kupljenovo Jadranka Kekelj zahvalila je svima koji su uložili sredstva i trud da škola danas bude jedna od modernijih i odgovara pedagoškim standardima i sigurnosnim uvjetima.

-Svi vi zadužili ste ovo mjesto i ovaj kraj na najplemenitiji mogući način- rekla je ravnateljica Kekelj.

Škola u Kupljenovom datira još iz 1912. godine, a današnja nova zgrada je ponos cijelog mjesta.

Gradonačelnik Turk je istaknuo da se mnogo ulagalo u škole na području Zaprešića, a još predstoji gradnja sportske dvorane kod OŠ Antuna Augustinčića.

-Sve to smo radili, oni prije mene, danas ja, a sutra i oni poslije mene, kako bi našoj djeci osigurali što bolje uvjete- rekao je Turk i zahvalio svima, a posebno vijećnicima koji su za školstvo uvijek dignuli ruku.

Zadovoljan je bio i župan Stjepan Kožić koji je rekao kako je već tradicija da se na području Županije početkom školske godine otvori nekoliko novih ili preuređenih školskih objekata. Županija preko 150 milijuna kuna godišnje ulaže u školstvo, što još nije dovoljno ali je iznad prosjeka brojnih drugih županija.

Objavljeno u Zaprešić

Suradnjom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog i Osnovne škole Kardinal Alojzije Stepinac, kompletno je uređen i informatički opremljen interijer 65 godina stare područne škole u jaskanskom naselju Vukšin Šipak. Škola u Vukšin Šipak stara je 65 godina i vapila je za obnovom.

-Posebno me raduju ulaganja u male i ruralne sredine koja su kao takva poticaj da se na tim prostorima zadrži stanovništvo, a naročito djeca i oni najmlađi. Uređenje ove odgojno obrazovne ustanove garancija je i dodatan motiv mladima za stjecanje obrazovanja koje će kasnije, u budućnosti, pretočiti u vlastiti uspjeh, ali i u uspjeh svih nas- poručila je prilikom obilaska novouređenih prostorija škole zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Prije par godina u školi je zamijenjena kompletna vanjska stolarija, a ove jeseni završeni su i radovi na kompletnom unutarnjem uređenju - uređen je sam ulaz u školu, školska kuhinja, učionice, dograđen je kabinet za rad s djecom, sanirani su i uređeni svi podovi te je uređen i sanitarni čvor, a škola je i informatički opremljena, čime je 16 učenika, dvoje učitelja te kuharica napokon dobili kvalitetne uvjete za rad.

-Briga ljudi daje rezultate, ako naravno postoji briga sustava. Tako je i ovdje u suradnji roditelja, Županije, Mjesnog odbora i Grada ispisana jedna lijepa priča na zadovoljstvo svih nas, a najviše na zadovoljstvo naših najmlađih zbog kojih sve ovo i činimo. Djeco, želim Vam puno uspjeha u učenju i puno lijepih uspomena u ovoj kući koja je Vaš drugi dom. Čuvajte ga!- poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, na čijem se teritoriju i nalazi škola, Zvonimir Novosel.

Objavljeno u Jastrebarsko

U parku Bundek obilježena je 10. obljetnica programa Škole: partneri budućnosti (PASCH) koji potiče nastavu njemačkog jezika u školama diljem svijeta, a trenutno obuhvaća mrežu od 2000 škola koje su posebno povezane s Njemačkom.

-Čovjek tijekom života treba steći četiri vrste pismenosti: na materinjem jeziku, na stranome jeziku, u matematici i prirodoslovlju te iz digitalnih znanosti. Ovaj vaš napor u učenju njemačkog jezika je dio tog koncepta – osobnog opismenjavanja- istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Ataše za kulturu i politiku Veleposlanstva Njemačke u Zagrebu Arne Hartig je naglasio kako i u ovoj prigodi mlade ljude žele zainteresirati i potaknuti na učenje njemačkog jezika.

-U veljači 2008. smo započeli s ovom inicijativom koja doprinosi trajnom usavršavanju učenika i nastavnika. Time želimo unaprijediti kompetencije mladih za studij u Njemačkoj te potaknuti suradnju i razmjenu ideja- kazao je Hartig.

U mrežu PASCH je uključeno više od 40 hrvatskih škola, od čega 9 zagrebačkih srednjih koje sa Središnjim uredom za školstvo u inozemstvu (ZfA) provode program za Njemačku jezičnu diplomu (DSD), koja olakšava ulazak na tržište rada i učenicima otvara mogućnost nastavka školovanja na akademskoj razini ili na stručnome inozemnom usavršavanju.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za ovu školsku i akademsku godinu za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 15. listopada, a u ovoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te za „stare stipendiste“ koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja u školskoj godini 2018./2019., Zagrebačka županija osigurala je 2.050.000 kuna.

Od 30 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 10 stipendija, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 20 stipendija za učenike, od čega 10 za deficitarna zanimanja. Od 20 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 10 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 10 stipendija.
Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija objavit će se na oglasnim pločama svih gradova i općina u Zagrebačkoj županiji u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava te na Internet stranici Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve učenike i studente da se do 15. listopada jave na natječaj. Prijave se dostavljaju u Zagrebačku županiju, poštom na adresu Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10001 Zagreb, u zatvorenim omotnicama s naznakom „Za natječaj za dodjelu stipendije“ ili osobno u Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije (Zagreb, Ulica Ivana Lučića 2a/VI, soba 13) radnim danom od 9,00 do 13,00 sati.

Tekst natječaja i prijavni obrazac nalaze se OVDJE, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6154-849.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima jutros je obišao Osnovu školu Vukomerec gdje su u tijeku radovi na uređenju okoliša te na postavljanju rasvjete i videonadzora.

-Drago mi je da se situacija nakon nemilog događaja ovdje u Vukomercu smirila i da djeca redovito pohađaju školu- naglasio je gradonačelnik Bandić te je dodao da bi radovi oko školske zgrade, a koji su u tijeku trebali biti završeni do srijede ili četvrtka, ovisno o vremenskim uvjetima.

Ivica Lovrić je istaknuo da se u suradnji sa školom ovih dana radilo na uređenju ograde te da se također proširuje i pojačava sustav rasvjete u dvorištu i da se postavlja najsuvremeniji model videonadzora s 21 kamerom.

-Očekujemo da kamere koje će pokrivati dvorište i okoliš oko škole djeluju preventivno, a sasvim sigurno će pojačavati osjećaj sigurnosti svih onih koji dolaze u školu- kazao je Lovrić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Osim što su ove godine učenici Osnovne škole dobili nove udžbenike zahvaljujući Zagrebačkoj županiji i Općini Križ, ovih se dana radi i na znatnom povećanju standarda za sve učenike i učitelje te osnovne škole. Naime pri kraju je preuređenje školske kuhinje, a Općina Križ odlučila je kapitalnom donacijom Osnovnoj Školi Milke Trnine Križ, u iznosu od 40 tisuća kuna, financirati popravak školskih stepenica kao poklon povodom početka školske godine, a sve u cilju sigurnosti djece.

Sukladno dogovoru s Osnovnom školom koja vodi cijeli postupak rekonstrukcije stepenica, u prvoj fazi koja bi trebala biti privedena kraju kroz dva tjedna, stare stepenice bit će srušene te napravljene nove, a završni radovi na uređenju istih ukrasnim pokrovom slijede na proljeće.

Također, postavit će se i rukohvat cijelom dužinom stepenica.

Objavljeno u Križ

Učenici 46 matičnih i područnih škola s područja Zagrebačke županije sakupili su u prošloj školskoj godini 131.442 kilograma starog papira i tako od sječe spasili 2620 stabala. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je predstavnicima najboljih škola, sudionicama akcije sakupljanja starog papira koja se provodi u suradnji s tvrtkom DS Smith Unijapapir Croatia, uručio poklon pakete informatičke opreme – interaktivne pametne ploče, projektore, pripadajuću opremu i softvere.

I ove godine najviše staroga papira po učeniku – 270,80 kilograma, prikupila je Područna škola Rakitovec. U Područnoj školi Donja Kupčina u Pisarovini, koja je bila domaćin današnje dodjele nagrada, prikupljeno je 151,52 kilograma po učeniku, u Područnoj školi Buševec u Vukovini 123,75 kilograma, u Područnoj školi Dubranec 100,73 kilograma, a u Područnoj školi Pojatno 90,89 kilograma po učeniku.

-Odnos prema otpadu i prirodi ovisi o individualnom ponašanju svakoga od nas, a obrazovne institucije, naročito ove osnovnoškolske, imaju ključnu ulogu u razvoju i poticanju ekološke svijesti kod mladih- rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuvši pritom jednu zanimljivost.

-Pobjednici ovog natječaja gotovo uvijek su učenici iz područnih škola. Područne škole jesu manje, ali one svakako imaju vrijedne i osviještene učenike što ih čini itekako velikima i važnima- istaknuo je Kožić.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu dvoje prvašića, otvorio je jutros kompletno obnovljenu sportsku dvoranu Osnovne škole Izidora Kršnjavoga. Zahvalivši svima koji su sudjelovali u obnovi sportske dvorane koja je od izuzetne važnosti za učenike koji svakodnevno vježbaju i treniraju u njoj, gradonačelnik Bandić zaželio je uspješnu školsku godinu svim učenicima i njihovim učiteljima.

Ravnateljica Škole Lidija Sosa Šimenc istaknula je da je vrlo bitno da učenici steknu navike zdravog življenja, a jedna od njih upravo je bavljenje sportom i tjelovježbom.

-Dugi niz godina naši učenici postižu odlične rezultate na brojnim sportskim natjecanjima, a gotovo svi učenici uključeni su u barem jednu sportsku aktivnost. Sigurna sam da će rezultati biti još i bolji sada kada imaju puno bolje uvjete za treniranje- rekla je ravnateljica te dodala da im učitelji i profesori daju veliku podršku i maksimalno izlaze u susret.

Radovi na dvorani trajali su godinu dana, a ukupna vrijednost iznosi šest milijuna kuna bez PDV-a. U vrijeme radova uz prethodnu suglasnost roditelja djeca su bila na srednjoškolskom igralištu, a tijekom zimskog perioda organizirana su im predavanja o zdravom življenju, sportskim navikama i sportskoj kulturi.

Školu danas pohađa 560 učenika u 24 razredna odjela u matičnoj školi i 200 učenika u 8 razrednih odjela u Školi u bolnici Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj te 16 učenika u Klinci za tumore u Ilici.

Objavljeno u Grad Zagreb

Povodom početka školske godine potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kao i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te načelnik Općine Križ Marko Magdić, obišli su Osnovnu školu Milke Trnine u Križu koja je uz još tri škole na području Zagrebačke županije uključena u eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život.“ Inače, Osnovna škola Milke Trnine prva se od škola prijavila za program kurikularne reforme.

-Ovo je najveći dan za škole u posljednjih 20 godina, a ova škola je znak da ne morate biti u centru da biste bili predvodnik promjena. Vaša škola uči da razumijemo prošlost, ali prije svega uči za budućnost. Iskoračili smo u 21. stoljeće s eksperimentalnom reformom i uvođenjem obavezne informatike u 5. i 6. razredu- kazala je ministrica Divjak koja je obišla i učionicu koja je opremljena materijalima za izvođenje nastave kroz program kurikularne reforme „Škola za život“. 

U Osnovnoj školi Milke Trnine u ovom programu kurikularne reforme sudjeluje 187 učenika prvih, petih i sedmih razreda.

-Novina se ne treba bojati novina, pogotovo jer su djeca zavrijedila da kroz školu postanu kvalitetni i obrazovani ljudi. Uvjeren sam da će projekt uspjeti i da neće biti samo 'plesala je jedni ljeto'- kazao je ravnatelj Zlatko Hasan.

Svoj obol novoj školskoj godini uz Zagrebačku županiju, dala je i Općina Križ koja je osiguravanjem sredstava osigurala nabavku udžbenika za sve učenike škole.

Kako je jučer bilo u Križu, pogledajte u VIDEU.

Objavljeno u Križ

Rano jutros, u povodu prvoga dana škole, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić posjetio je učenike i učenice Osnovne škole Antuna Mihanovića.

-Dižemo standard obrazovanja! Novi besplatni udžbenici, nadograđeno krilo škole i uređeno dvorište za naše osnovnoškolce su naša obveza- rekao je gradonačelnik poželjevši djeci sretan početak nove školske godine.

Novo krilo škole ima 4 učionice, 3 kabineta, učionicu za djecu s teškoćama u razvoju, sanitarni čvor, sportsko igralište te atletsku tartan stazu. Školu trenutno pohađa 474 učenika u 25 razrednih odjela.

Zagrebački gradonačelnik posjetio je sa suradnicima i mališane Dječjeg vrtića Vladimira Nazora.

-Danas u novi područni objekt našeg vrtića kreće 45 djece jasličkog uzrasta, a zahvaljujući Gradskom uredom za obrazovanje, koji je u potpunosti opremio vrtić, imamo najnoviju i najmoderniju opremu- rekla je ravnateljica vrtića Ivana Knezović.

Naime, Dječji vrtić Vladimira Nazora do sada je imao tri područna objekta na lokacijama Rapska 1, Supilova 5 i O. Župančića 1, ali zbog izgradnje naselja Sigečica postojeći kapaciteti vrtića više nisu bili dovoljni, pa je stoga Grad Zagreb osigurao novi objekt u Rapskoj 50.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 8

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti