fbpx
01Portal - Prikazujem sadržaj po oznakama: Školstvo

Učenici bistranske škole dočekali su dan kada više ne moraju dolaziti u školu u tri smjene, ali i kada više ne moraju paziti na skele, građevinske strojeve i radnike. Dočekali su dan kada se školom ponovno čuje dječji smijeh, a ne udarci čekićem ili bušilice i miješalice za beton. Otvorena je dograđena škola te potpuno obnovljen stari dio škole, a radovi su vrijedni više od 30 milijuna kuna koje je izdvojila Zagrebačka županija, uz milijun koji je doložilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Danas škola u Bistri ima više od četiri tisuće kvadrata, moderne učionice i kabinete, potpuno novu kuhinju s blagovaonom te prostore za školsko osoblje.

-Slavimo 170 godina školstva u Bistri i ovo nam je najdraži poklon- s oduševljenjem je govorio ravnatelj škole Eduard Kovačević.

Ništa manje zadovoljan nije bio ni načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić koji je već najavio daljnje ulaganje u školstvo na području Bistre. Najavio je gradnju velike sportske dvorane uz školu jer više od 600 učenika i svi mještani Bistre i okolnih naselja zaslužuju imati jednu kvalitetnu dvoranu. Da je tome tako najbolji su dokaz i vrhunski rezultati brojnih pojedinaca i sportskih kolektiva. 

-Od prvog dana sudjelovao sam u dogovorima za proširenje i rekonstrukciju ove škole, pa sam danas iznimno ponosan i sretan. Ja sam jedan od učenika koji je pohađao ovu školu, i veseli me da će buduće generacije imati još bolje uvjete. Osnovna škola prva je stepenica života, tu srećemo prve simpatije, učimo živjeti i raditi u suradnji s drugima… Danas, više nego ikad, moramo voditi brigu o obrazovanju i mladima- poručio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, inače i sam stanovnik Bistre. 

Župan Stjepan Kožić zahvalio je svima koji su sudjelovali i pomagali na ovom projektu, a posebno svima u bistranskoj školi jer su imali strpljenja i pozornosti tijekom građevinskih radova pa se nikome nije ništa dogodilo. Spomenuo je i velika ulaganja Županije u školstvo jer već godinama se 40 posto proračuna izdvaja za prosvjetu. Ovo je treća škola koja se otvorila ove godine, a još njih pet je prijavljeno na EU natječaje vrijedne više od 60 milijuna kuna.

Objavljeno u Bistra

Napredno robotičko natjecanje MakeX za najbolje u Croatian Makers ligi koju je osnovao uspješni hrvatski poduzetnik Nenad Bakić održano je u Osnovnoj školi Jure Kastelana. Najbolji natjecatelji izborit će ulaznice za svjetsko MakeX natjecanje koje će se održati u prosincu u kineskom gradu Shenzenu.

Objavljeno u Grad Zagreb

Nakon što su stvoreni svi osnovni preduvjeti, poput odabira operatera, prikupljenih roditeljskih suglasnosti, umetanja kartica i provjera ispravnosti, danas je u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani i službeno počelo krištenje tableta dobivenih od Ministarstva u sklopu eksperimentalnog programa Škola za život.

Prvi su sa tabletima radili učenici 1. c razreda i njihova učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić. Upoznali su osnovne značajke samog tableta, a u dolazećim danima iskoristit će mogućnosti digitalnih alata koji su im na raspolaganju.

-Ne treba uopće napominjati koliko je današnji sat izazvao osmijeha na licima naših najmlađih učenika- izjavio je ravnatelj škole, Igor Matijašić.

Objavljeno u Samobor

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, organizirao je danas u Staroj gradskoj vijećnici, prijam za sve učenice i učenike sudionike natječaja za dodjelu Nagrade Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost. Susret je organiziran u povodu Međunarodnog dana tolerancije koji se obilježava 16. studenoga te dodjele Nagrade Luka Ritz, a kao znak uvažavanja svih učenika koji svojim svakodnevnim radom i trudom pridonose razvoju tolerancije u društvu.

–Često nas u životu okupiraju razne brige i čovjek zaboravi koliko znače mala djela pažnje. Neka vam ovaj današnji skromni prijam ostane u lijepom sjećanju, da nikada ne zaboravite zbog čega su vas vaši bližnji prijavili za Nagradu Luka Ritz. Nemojte zaboraviti da je sve dobro krenulo vašim pomaganjem u najbližoj okolini, vašim zalaganjem za svog prijatelja, zajednicu i društvo u cijelosti– rekao je učenicima predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Uz predsjednika Gradske skupštine Andriju Mikulića prijamu su nazočili i članovi Odbora za javna priznanja Gradske skupštine Grada Zagreba Dubravka Brezak Stamać, Mladenka Pašalić-Patarčec i Renato Petek, kao i Ana Stavljenić Rukavina, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje i Mirjana Lichtner Kristić, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba.

Objavljeno u Grad Zagreb
Petak, 26 Listopad 2018 12:04

Otvorena nova kuhinja u školi u Križu

Načelnik Općine Križ, Marko Magdić nazočio je danas svečanom otvorenju nove kuhinje Osnovne škole Milke Trnine u Križu. Osim što kriška škola uključena u projekt Ministarstva obrazovanja Škola za život, dodatnu kvalitetu obrazovanja za sve đake te osnovne škole, a svakako i olakšanje budžetu njihovih roditelja, donosi sufinanciranje udžbenika za sve učenike i to po prvi put od strane Zagrebačke županije i Općine Križ. No, Općina Križ ove je godine odlučila sufinancirati, odnosno pokrenuti još dva nova projekta za dobrobit učenika, a riječ je financiranje obnove školskih stepenica te ono najvažnije, sufinanciranje programa produljenog boravka koji bi trebao krenuti čim Osnovna škola organizira sve potrebno za početak programa.

Na otvorenju nove školske kuhinje koju je posvetio Župnik Božo Pinjuh, nazočili su zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić te predstavnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Jadranka Dujić Frlan kao i voditeljica službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zagrebačkoj Županiji Dubravka Martić. Novu je modernu kuhinju, koja može isporučiti do 300 obroka dnevno u potpunosti financirala Zagrebačka županije s nešto manje od 900 tisuća kuna.

Općinski je načelnik prigodom otvorenja kuhinje još jednom istaknuo da se Općina Križ zalaže za obrazovanje mladih te stoga učenicima i studentima sufinancira prijevoz i dodjeljuje stipendije te ostalim ulaganjima nastoji unaprijediti proces školovanja. Sufinanciranje osnovnog i srednjeg obrazovanja od strane Općine Križ i iduće se proračunske godine planira u iznosu od oko 350 tisuća kuna namijenjenih za sufinanciranje prehrane učenika slabijeg imovinskog stanja, sufinanciranje udžbenika za osnovnu školu, sufinanciranje produljenog boravka u Osnovnoj školi Milke Trnine te ostale potpore u cilju unaprjeđenja osnovnoškolskog obrazovanja.

Objavljeno u Križ

Posljednjih dana jedna od gorućih tema na području Vrbovca i Preseke je školstvo. Sve je započelo početkom tjedna kada je došlo do redukcije grijanja Područne škole u Preseki, gdje su zalihe loš ulja pri kraju. Kako javlja Radio Vrbovec, Općina Preseka dužna je 215 tisuća kuna Gradu Vrbovcu, čiji je gradonačelnik Denis Kralj donio odluku kako se za školu u Preseki više neće naručivati loš ulje.

Nastavak neriješenih odnosa slijedi u ponedjeljak, 29. listopada kada će presečki učenici ostati i bez dijela prijevoza, zbog duga od 385 tisuća kuna što ozbiljno ugrožava poslovanje I. osnovne škole u Vrbovcu. Takvim raspletom situacije ukidaju se dvije izvanredne linije u 11,10 i 14,00 sati.

O svemu navedenom kontaktirali smo načelnika Općine Preseka, Nikolu Kožara koji nam je potvrdio kako je Općina o svemu obavijestila Ministarstvo te da se čeka odgovor koji bi trebao razjasniti cijelu ovu situaciju.

Objavljeno u Preseka
Srijeda, 17 Listopad 2018 07:36

FOTO: Novi sjaj škole u Kupljenovom

U Kupljenovom je sinoć otvorena obnovljena i dograđena zgrada Osnovne škole Kupljenovo koju su zajedničkim sredstvima financirali Zagrebačka županija i Grad Zaprešić. Simboličnim puštanjem balona s krova školske sportske dvorane, gdje je uređeno školsko igralište, škola je predana učenicima i nastavnicima na korištenje.

Ravnateljica OŠ Kupljenovo Jadranka Kekelj zahvalila je svima koji su uložili sredstva i trud da škola danas bude jedna od modernijih i odgovara pedagoškim standardima i sigurnosnim uvjetima.

-Svi vi zadužili ste ovo mjesto i ovaj kraj na najplemenitiji mogući način- rekla je ravnateljica Kekelj.

Škola u Kupljenovom datira još iz 1912. godine, a današnja nova zgrada je ponos cijelog mjesta.

Gradonačelnik Turk je istaknuo da se mnogo ulagalo u škole na području Zaprešića, a još predstoji gradnja sportske dvorane kod OŠ Antuna Augustinčića.

-Sve to smo radili, oni prije mene, danas ja, a sutra i oni poslije mene, kako bi našoj djeci osigurali što bolje uvjete- rekao je Turk i zahvalio svima, a posebno vijećnicima koji su za školstvo uvijek dignuli ruku.

Zadovoljan je bio i župan Stjepan Kožić koji je rekao kako je već tradicija da se na području Županije početkom školske godine otvori nekoliko novih ili preuređenih školskih objekata. Županija preko 150 milijuna kuna godišnje ulaže u školstvo, što još nije dovoljno ali je iznad prosjeka brojnih drugih županija.

Objavljeno u Zaprešić

Suradnjom Zagrebačke županije, Grada Jastrebarskog i Osnovne škole Kardinal Alojzije Stepinac, kompletno je uređen i informatički opremljen interijer 65 godina stare područne škole u jaskanskom naselju Vukšin Šipak. Škola u Vukšin Šipak stara je 65 godina i vapila je za obnovom.

-Posebno me raduju ulaganja u male i ruralne sredine koja su kao takva poticaj da se na tim prostorima zadrži stanovništvo, a naročito djeca i oni najmlađi. Uređenje ove odgojno obrazovne ustanove garancija je i dodatan motiv mladima za stjecanje obrazovanja koje će kasnije, u budućnosti, pretočiti u vlastiti uspjeh, ali i u uspjeh svih nas- poručila je prilikom obilaska novouređenih prostorija škole zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Prije par godina u školi je zamijenjena kompletna vanjska stolarija, a ove jeseni završeni su i radovi na kompletnom unutarnjem uređenju - uređen je sam ulaz u školu, školska kuhinja, učionice, dograđen je kabinet za rad s djecom, sanirani su i uređeni svi podovi te je uređen i sanitarni čvor, a škola je i informatički opremljena, čime je 16 učenika, dvoje učitelja te kuharica napokon dobili kvalitetne uvjete za rad.

-Briga ljudi daje rezultate, ako naravno postoji briga sustava. Tako je i ovdje u suradnji roditelja, Županije, Mjesnog odbora i Grada ispisana jedna lijepa priča na zadovoljstvo svih nas, a najviše na zadovoljstvo naših najmlađih zbog kojih sve ovo i činimo. Djeco, želim Vam puno uspjeha u učenju i puno lijepih uspomena u ovoj kući koja je Vaš drugi dom. Čuvajte ga!- poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, na čijem se teritoriju i nalazi škola, Zvonimir Novosel.

Objavljeno u Jastrebarsko

U parku Bundek obilježena je 10. obljetnica programa Škole: partneri budućnosti (PASCH) koji potiče nastavu njemačkog jezika u školama diljem svijeta, a trenutno obuhvaća mrežu od 2000 škola koje su posebno povezane s Njemačkom.

-Čovjek tijekom života treba steći četiri vrste pismenosti: na materinjem jeziku, na stranome jeziku, u matematici i prirodoslovlju te iz digitalnih znanosti. Ovaj vaš napor u učenju njemačkog jezika je dio tog koncepta – osobnog opismenjavanja- istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević.

Ataše za kulturu i politiku Veleposlanstva Njemačke u Zagrebu Arne Hartig je naglasio kako i u ovoj prigodi mlade ljude žele zainteresirati i potaknuti na učenje njemačkog jezika.

-U veljači 2008. smo započeli s ovom inicijativom koja doprinosi trajnom usavršavanju učenika i nastavnika. Time želimo unaprijediti kompetencije mladih za studij u Njemačkoj te potaknuti suradnju i razmjenu ideja- kazao je Hartig.

U mrežu PASCH je uključeno više od 40 hrvatskih škola, od čega 9 zagrebačkih srednjih koje sa Središnjim uredom za školstvo u inozemstvu (ZfA) provode program za Njemačku jezičnu diplomu (DSD), koja olakšava ulazak na tržište rada i učenicima otvara mogućnost nastavka školovanja na akademskoj razini ili na stručnome inozemnom usavršavanju.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebačka županija raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za ovu školsku i akademsku godinu za učenike i studente s prebivalištem na području Zagrebačke županije. Natječaj je otvoren do 15. listopada, a u ovoj školskoj godini Zagrebačka županija će dodijeliti 50 novih stipendija i to 30 za učenike te 20 za studente. Za 50 novih stipendista te za „stare stipendiste“ koji su zadovoljili uvjete za nastavak financiranja u školskoj godini 2018./2019., Zagrebačka županija osigurala je 2.050.000 kuna.

Od 30 stipendija za učenike, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se 10 stipendija, od toga 3 za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se 20 stipendija za učenike, od čega 10 za deficitarna zanimanja. Od 20 stipendija za studente, prema kriteriju izvrsnosti dodijelit će se do 10 stipendija, od toga najviše 3 stipendije za zanimanja glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijelit će se do 10 stipendija.
Kao i prošle godine, stipendije se dodjeljuju za 12 mjeseci, a mjesečno iznose 500 kuna za učenike i 1000 kuna za studente. Prijedlog liste kandidata za dodjelu stipendija objavit će se na oglasnim pločama svih gradova i općina u Zagrebačkoj županiji u roku od 45 dana od isteka roka za podnošenje prijava te na Internet stranici Zagrebačke županije.

Iz Zagrebačke županije pozivaju sve učenike i studente da se do 15. listopada jave na natječaj. Prijave se dostavljaju u Zagrebačku županiju, poštom na adresu Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10001 Zagreb, u zatvorenim omotnicama s naznakom „Za natječaj za dodjelu stipendije“ ili osobno u Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Zagrebačke županije (Zagreb, Ulica Ivana Lučića 2a/VI, soba 13) radnim danom od 9,00 do 13,00 sati.

Tekst natječaja i prijavni obrazac nalaze se OVDJE, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6154-849.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Stranica 1 od 9

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti