fbpx
01Portal - B-G

Vijećnici Općine Brdovec na sinoćnjoj sjednici donijeli su odluku o kratkoročnom zaduženju Općine Brdovec na iznos od 3,5 milijuna kuna. Kredit će se realizirati kod Zagrebačke banke po kamatnoj stopi od 1,9 posto godišnje i s 0,2 posto troškova obrade. Sredstva će se koristiti kao premosnica za obavljene i plaćene radove od strane Općine Brdovec, dok prihodi od ugovornih partnera s naslova ministarstava i fondova nisu realizirani dogovorenom dinamikom. Protiv ove odluke bili su Živi zid i HDZ, dok su ostali podržali odluku.

Izbori za vijeća mjesnih odbora vjerojatno će biti u svibnju iduće godine, zajedno s izborima za EU parlament, ali po novome. Naime, gotovo svi mjesni odbori muku muče s pribavljanjem kvoruma, donesena je odluka o smanjivanju vijećnika. Tako će vijeća MO od idućih izbora brojiti 5, 7 ili 9 vijećnika, ovisno o broju birača u pojedinom mjestu. 

Treba napomenuti da je dana suglasnost za prenamjenu garaže DVD Šenkovec u ljekarnu. Naime, ljekarna koja radi u Harmici jedva održava tehničke uvjete za poslovanje, pa bi se prenamjenom ovog prostora značajno olakšalo poslovanje ljekarne, a budući da su u Šenkovcu izgrađene tri nove garaže za vatrogasna vozila, ova stara garaža više nije nužna.

Muzej Brdovec bio je jedno od sedam mjesta u Hrvatskoj gdje se obilježila stota obljetnica završetka Prvog svjetskog rata. U nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorena je izložba „Brdovec i okolica u Prvom svjetskom ratu“, a osnovne informacije o tom vremenu govorio je povjesničar dr. Alan Labus. Načelnik Općine Brdovec i saborski zastupnik Alen Prelec naglasio je kako bi o svim ratovima trebalo govoriti samo u muzejima i školama, ali u Hrvatskoj se još uvijek previše govori o partizanima i ustašama i vode rasprave o tome tko je bio veći zločinac.

-Jedino oko čaga se moramo složiti je da je Domovinski rat bio obrambeni i osloboditeljski za neovisnost i cjelovitost hrvatske države protiv agresije udruženih velikosrpskih snaga- rekao je Prelec

Ravnateljica Muzeja Silvija Limani istaknula je kako je ova izložba rezultat višemjesečnog rada desetak ljudi, od profesionalnih povjesničara do lokalnih kroničara, a u rad su se uključili i učenici pet škola. Izložbom želimo naglasiti doprinos "malog" čovjeka u Velikom ratu i osvijetliti njihove sudbine nakon stoljeća zaborava.

Izložba ostaje otvorena do 11. travnja iduće godine.

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 10:56

I brdovečki umirovljenici proslavili Martinje

Napisao/la

Najveća općinska udruga umirovljenika Zagrebačke županije, ona u Brdovcu, svake godine obilježava blagdan svetog Martina velikim druženjem na kojem se okupi i više od 300 umirovljenika. Tako je i ove godine mošt u vino krstio biskup s pratnjom iz KUD-a Januševec, a podršku u radu umirovljenicima dao je i načelnik Općine Brdovec Alen Prelec. Osim gostiju iz susjednih udruga ovoj svečanosti bili su nazočni i gosti iz susjedne Republike Slovenije. 

 

  

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 09:04

FOTO: Završio Festival domoljubnog filma Gordan Lederer Istaknuto

Napisao/la

Festival domoljubnog filma Gordan Lederer završio je svoje prikazivanje za ovu godinu posljednjim projekcijama održanim u POU Zaprešić. Dvorana je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a bila je ovo i prilika organizatorima da se zahvale svima koji su pomogli održavanje festivala. Sama ideja o osnivanju ovakvog festivala proizašla je iz činjenice da se o hrvatskoj bogatoj i turbulentnoj povijesti premalo govori u javnosti.

-Naša djeca rastu bez saznanja tko su naše žrtve i tko su naši heroji. Ovaj festival doći će u sva mjesta diljem Hrvatske jer želimo donijeti promjene. Bez veličanja bilo kojeg režima, samo s istinom i bez političkih konotacija. Ovo je festivala ljubavi, a ne mržnje- rekao je autor festivala, vukovarski branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora Marijan Capek.

U ime Zagrebačke županije okupljenima se obratio predsjednik Skupštine Damir Mikuljan, a pozdravne riječi i podršku organizatorima uputio je i zaprešićki gradonačelnik Željko Turk. Najveći pljesak publike dobio je redatelj Jakov Sedlar za pretpremijeru dokumentarnog filma „Sto godina srbijanskog terora u Hrvatskoj“, filma koji je i prije premijere kritiziran od onih koji ga nisu ni vidjeli. Scenarist je Nenad Piskač, a publika u Zaprešiću vidjela je i dokumentarni film „Ovčara neispričana priča“.

Samo dan ranije festival je gostovao u Brdovcu gdje je publika vidjela igrani film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića. Film prikazuje pokolj i borbu u Kusonjama tijekom posljednje velikosrpske agresije. Gost Festivala bio je preživjeli pripadnik masakrirane dragovoljačke postrojbe, Stipe Pranjić, pukovnik Hrvatske vojske, a podršku festivalu i organizatorima dao je načelnik Općine Brdovec, saborski zastupnik i branitelj Domovinskog rata Alen Prelec.

Podsjetimo da je festival započeo u Bistri sredinom listopada, a filmove je gledala i publika u Oroslavju i Jakovlju.

Ponedjeljak, 12 Studeni 2018 08:26

Mještani Laduča proslavili blagdan svetog Leonarda

Napisao/la

Mještani Laduča proslavili su dan svog mjesta i blagdan zaštitnika sv. Leonarda čije ime nosi i mjesna kapela u kojoj je služena sveta misa. Mještani su u procesiji do kapele stigli od raspela na početku Jelačićeve ulice, a u procesiji su nosili darove, vino i kruh. Procesiju je vodio brdovečki župnik Ivan Gretić, a pjevanjem su sudjelovali i članovi Crkvenog zbora Župe sv. Vida.

Održana je i svečana sjednica Vijeća Mjesnog odbora Laduč na kojoj je predsjednik Krešimir Hrgar podsjetio na aktivnosti tijekom prošlih dvanaest mjeseci, ali se osvrnuo i na cijeli četverogodišnji mandat koji je pri kraju. Naime, izbori za vijeća mjesnih odbora Općine Brdovec bit će raspisani u siječnju ili veljači iduće godine. Uobičajene aktivnosti tijekom ove godine obilježile su rad Vijeća MO Laduč; od Božićnog koncerta u Kapeli sv. Leonarda, preko fašničkih spelancija, do druženja na ocvarkijadi u Laduču te tribine s građanima na kojoj je sudjelovao načelnik Alen Prelec.

-Moram istaknuti svoje nezadovoljstvo ostvarenim rezultatima u protekle četiri godine. Od svih planova i programa uspjeli smo riješiti samo uređenje sanitarnog čvora u domu. Naši planovi ostali su samo mrtvo slovo na papiru. Poslovni prostor zjapi prazan, igralište ispred škole nije preasfaltirano, dio našeg zemljišta i dalje je bez namjene, nema vodovodnog priključka s gornje strane groblja, rekonstrukcija rasvjete u društvenom domu i nabava novih stolica nije riješena. Mislim da Laduč kao drugo mjesto po veličini na području Općine Brdovec zaslužuje više- rekao je Hrgar.

Zamjenik načelnika Stjepko Rukelj istaknuo je da se ipak u Laduč ulagalo više nego što je nabrojeno, ali da svi moraju biti svjesni kako je Proračun Općine Brdovec ograničen, a unatoč tome što bi svi željeli svoje projekte riješiti odmah, to nije moguće. Zaželio je da na idućim izborima mještani izaberi kvalitetne ljude koji će kao i ovaj mandat dobro voditi mjesto, a da će financijska sredstva biti manji kamen spoticanja između općinske vlasti i Laduča.

Kulturna udruga "Sveti Martin" Dubrava, održala je danas Dan otvorenih vrata udruge gdje je prezentirala radove svojih članova te organizirala etno izložbu povodom nadolazećeg Martinja.

Mnogobrojni uzvanici i posjetitelji svojim prisustvom su uveličali su ovaj dan, kojem su se između ostaloga odazvali načelnik Tomislav Okroša, Martina Mališ, predsjednik Mjesnog odbora Nova Kapela Tomislav Jurić, ravnateljica Osnovne škole Dubrava Marijana Kozumplik Kemenović, velečasni Mihill Gojani, predstavnici Udruge "Prijatelji Kloštra", predsjedniku Udruge "Peski Art Đurđevac" Franjo Mihočki koji je tom prilikom prezentirao slikanje tehnikom vinarela i pokazao da vino nije samo za pijenje i kuhanje, već da se vinom može i slikati. U sklopu programa Udruga je dodijelila počasno članstvo Dajani Jandrijević, a svima ostalima koji podupiru i pomažu rad dodijeljene su zahvalnice.

-Velika zahvala Ženskom vokalnom sastavu Lile koje su nas počastile prekrasnim pjesmama. Osobno se zahvaljujem svim članicama i članovima Udruge na uloženom trudu i radu da bi se sve ovo moglo održati- rekao je predsjednik Dražen Milenković.

Nedjelja, 11 Studeni 2018 07:44

FOTO: Dograđena škola najljepši poklon za 170 godina školstva Istaknuto

Napisao/la

Učenici bistranske škole dočekali su dan kada više ne moraju dolaziti u školu u tri smjene, ali i kada više ne moraju paziti na skele, građevinske strojeve i radnike. Dočekali su dan kada se školom ponovno čuje dječji smijeh, a ne udarci čekićem ili bušilice i miješalice za beton. Otvorena je dograđena škola te potpuno obnovljen stari dio škole, a radovi su vrijedni više od 30 milijuna kuna koje je izdvojila Zagrebačka županija, uz milijun koji je doložilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Danas škola u Bistri ima više od četiri tisuće kvadrata, moderne učionice i kabinete, potpuno novu kuhinju s blagovaonom te prostore za školsko osoblje.

-Slavimo 170 godina školstva u Bistri i ovo nam je najdraži poklon- s oduševljenjem je govorio ravnatelj škole Eduard Kovačević.

Ništa manje zadovoljan nije bio ni načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić koji je već najavio daljnje ulaganje u školstvo na području Bistre. Najavio je gradnju velike sportske dvorane uz školu jer više od 600 učenika i svi mještani Bistre i okolnih naselja zaslužuju imati jednu kvalitetnu dvoranu. Da je tome tako najbolji su dokaz i vrhunski rezultati brojnih pojedinaca i sportskih kolektiva. 

-Od prvog dana sudjelovao sam u dogovorima za proširenje i rekonstrukciju ove škole, pa sam danas iznimno ponosan i sretan. Ja sam jedan od učenika koji je pohađao ovu školu, i veseli me da će buduće generacije imati još bolje uvjete. Osnovna škola prva je stepenica života, tu srećemo prve simpatije, učimo živjeti i raditi u suradnji s drugima… Danas, više nego ikad, moramo voditi brigu o obrazovanju i mladima- poručio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, inače i sam stanovnik Bistre. 

Župan Stjepan Kožić zahvalio je svima koji su sudjelovali i pomagali na ovom projektu, a posebno svima u bistranskoj školi jer su imali strpljenja i pozornosti tijekom građevinskih radova pa se nikome nije ništa dogodilo. Spomenuo je i velika ulaganja Županije u školstvo jer već godinama se 40 posto proračuna izdvaja za prosvjetu. Ovo je treća škola koja se otvorila ove godine, a još njih pet je prijavljeno na EU natječaje vrijedne više od 60 milijuna kuna.

-Projekt revitalizacije Kumrovečke pruge inicirali smo lani u listopadu, jer javni prijevoz na našem području je veliki problem. Dugoročno gledano morali smo razmišljati o revitalizaciji pruge, koja bi trebala postati okosnica prijevoza, dok bi autobusni prijevoz bio koncentriran na željeznicu- priča nam Marin Štritof glavni inicijator okupljanja jedinica lokalne samouprave Sjeverozapadne Hrvatske, čijom trasom prolazi željeznica.

Uz Dubravicu, još šest jedinica lokalne samouprave čini inicijativu za revitalizaciju Kumrovečke pruge; općine Brdovec, Marija Gorica, Kumrovec, Zagorska sela i Kraljevec na Sutli, te Grad Klanjec.

Konkretni potezi su vidljivi, jer pripremljena je stručna podloga i analiza postojećeg stanja, pri čemu bi obnova pruge išla kroz dvije faze. U prvoj fazi bi se obnovila dionica od Harmice do Klanjca u dužini od 20 kilometara. Za provedbu ove faze ne postoje nikakve prepreke, jer pruga u cijelosti prolazi teritorijem Hrvatske, dok bi se u drugoj fazi obnovio ostatak trase u dužini od 16 kilometara.

-Pred nama je sada da taj plan obnove uvrstimo i u proračun HŽ Infrastrukture. Za to je potrebno nekih 100 milijuna kuna. Najvažnije je da je plan podržan, jer on se poklapa sa Strategijom ministarstva do 2030. godine. Mi se iskreno nadamo da će sve to vrlo brzo zaživjeti- kaže Štritof.

Podrška revitalizaciji pruge iskazana je i od strane predstavnika općina iz Slovenije, Bistrica ob Sotli te Podčetrtek koje graniče s rijekom Sutlom i dionicom željezničke pruge.

Prigodnom svečanošću sinoć je obilježeno 45 godina rada i djelovanja Rukometnog kluba Dubrava. Povijest rukometne igre u Dubravi seže u početke šezdesetih godina kada se rukomet igrao u sklopu školskih natjecanja, a osnivanjem kluba 1973. godine u sklopu Sportskog društva Mladost započela su organizirana ligaška natjecanja. Kao najznačajnije osobe koje su pomogle u osnivanju i radu kluba tih prvih godina spominju se Ivan Vuger koji je bio trener, Vojo Đukić koji je bio tajnik, dok je predsjednik bio Drago Tumbas.

Okupila se prva generacija igrača i igračica

Svima onima koji su doprinijeli opstanku i razvoju kluba tijekom svih ovih godina urečena su prigodna priznanja koja su dobili i članovi prve muške ekipe koju su činili; Ivica Markonić, Mato Jezeren (pok.), Tomislav Ivančan, Ivan Vuger (pok.), Krešo Turčin, Darko Miler, Franjo Leiko, Marijan Okroša (pok.) i Vlado Poslon. Uz njih okupila se sinoć i prva ženska ekipa, koja je djelovala od 1975. do 1980. godine. Tu su ekipu činile; Jadranka Beba Bajser, Vesna Krivan, Kata Kralj, Jadranka Drća, Jadranka Podgorski, Ljubica Čanđar, Verica Ščukanec, Nena Drvenkar, Maja Horvatić, Ljiljana Matijašić, Nedeljka Hrgovan i Vesna Katalenac.

Danas su oslonac mlađe kategorije

U proteklih 45 godina bilo je uspona, ali i padova, kao i kod svakog drugog sportskog kolektiva. Kao najveći uspjeh spominje se igranje u 2. HRL Centar, u koju se ušlo 1986. godine u legendarnim kvalifikacijama koje su odigrane na betoncu u Dubravi. 2010. godine seniorska ekipa je ugašena te se nastavilo s radom s mlađim kategorijama.

-Planovi su veliki, a problem nam je što imamo samo osnovnu školu te nam djeca nakon toga odlaze van mjesta u domove, zbog čega trenutno nemamo seniora. No, mi ćemo se potruditi da ih pokrenemo- rekla je predsjednica kluba Vlasta Jagić.

Proslava 45 obljetnice održana je pod pokroviteljstvom Općine Dubrava i načelnika Tomislava Okroše, ispred koje je svečanosti nazočio zamjenik načelnika Ante Grizelj, koji je i sam bio rukometaš.

-Čestitam svim onim volonterima koji su doprinijeli razvoju kluba, a ovim putem kazat ću i jedan citat „volonteri nisu plaćeni zato što njhov rad nije bezvrijedan, već zato što je njihov rad neprocjenjiv“- istaknuo je zamjenik načelnika Ante Grizelj.

Rođendan slavljeniku čestitao je i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, kazavši kako je 45 godina puno u životu čovjeka, a pogotovo u životu jedne udruge i jednoga sportskog kluba.

-Želim vam još najmanje toliko godina i još više kvalitetnih uspjeha- poručio je Frankić.

Četrdesetak djece koja danas djeluju kroz četiri elekcije dokaz su da je budućnost kluba tu, te da će se i narednih godina i dalje ispisivati povijest rukometne igre u Dubravi.

Utorak, 06 Studeni 2018 12:02

Općina Dubrava organizira put u Vukovar

Napisao/la

Povodom obilježavanja pada Grada Vukovara, Općina Dubrava organizira autobus za sve one koji se žele pokloniti žrtvi Vukovara, gdje se ove godine obilježava 27. obljetnica stradavanja Grada, koji je postao simbolom Domovinskog rata. Polazak je u nedjelju, 18. studenoga u 5 sati ispred crkve Svete Margarete. Cijena puta je 80 kuna.

-Prijaviti se možete radnim danom od 7 do 15 sati u prostorijama Općine. Za ostale informacije možete se javiti na broj 091 731 7323- ističu iz Općine Dubrava.

Stranica 1 od 14

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti