fbpx
01Portal - J-M

Općina Križ ove je godine započela s modernizacijom javne rasvjete i do sada je postavljeno oko 70 posto novih rasvjetnih tijela. Projekt je zamišljen tako da se postojeće rasvjetno tijelo zamijeni novim, energetski učinkovitim.

S obzirom na učestale upite građana vezane uz projekt modernizacije javne rasvjete važno je napomenuti da se projekt modernizacije, rekonstrukcije i upravljanja sustavom javne rasvjete u bliži kraju te se provodi zadovoljavajućim tempom i kvalitetom. Tijekom izvođenja radova, uočeni su nedostaci u projektu vezani uz poziciju i usmjerenje osvjetljenja rasvjetnih tijela (neka rasvjetna tijela izostavljena su u projektu).

-Kao što primjećuju i sami građani, osvijetljenost prometnica u nekim dijelovima ne odgovara potrebama i klasifikaciji prometnice. Naime, udaljenost postojećih stupova javne rasvjete od prometnice onemogućava kvalitetno osvjetljenje. Dokumentacijom o nabavi radova predviđeno je da se za cjelokupni sustav javne rasvjete izrade svjetlotehnički proračuni koji moraju zadovoljiti europske i hrvatske standarde vezane za osvijetljenosti prometnica. Nakon toga, odnosno, nakon postavljanja svih rasvjetnih tijela izvršit će se regulacija istih kako bi se postigli spomenuti standardi i željeni efekti osvjetljavanja prometnica. Svi opravdani nedostaci otklonit će se do završetka predviđenih radova, a to je do početka prosinca- poručili su iz Općine.

Također iz Općine pozivaju sve mještane da svoje upite i prijedloge vezane uz projekt mogu uputiti direktno u Općinu Križ, putem službenog e-maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ili poruke na službenu Facebook stranicu Općine, ali i osobno dolaskom u Općinu te telefonom.

Predstavnici Općine Križ predvođeni načelnikom  Markom Magdićem u suradnji s Udrugom hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata '91 Otok Ivanić, obilježili su danas blagdan Svih svetih te zapalili svijeće i položili vijence ispred centralnog križa na groblju u Križu, a molitvu za sve poginule i umrle branitelje kao i sve one koji više nisu s nama, izmolio je velečasni Božo Pinjuh. Svijeće su zapaljene i na grobovima trinaest poginulih branitelja Domovinskog rata koji počivaju na groblju u Križu.

Predstavnici Općine Križ, istog dana, posjetili su i Spomen sobu poginulih branitelja Domovinskog rata u Galeriji Križ, a nakon groblja u Križu, obišli su i mjesno groblje u Rečici Kriškoj te kod centralnog križa položiti vijenac i zapaliti svijeće. 

 

 

 

Na jučer održanoj, 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o Planu gospodarenja otpadom Općine Križ za razdoblje 2017. – 2022. godine.

-Riječ je o usklađenju sa zakonom. Riječ je o dokumentu sa svim onim zakonskim obavezama koje su jedinice lokalne samouprave dužne sprovesti i navesti kako i gdje se gospodari otpadom. Općina Križ je kada o tome govorimo na najvišem standardu u odnosu na druge jedinice i komunalna društva koja se bave gospodarenjem otpadom, odnosno ovom djelatnošću- istaknuo je načelnik Marko Magdić.

Isto tako Općina Križ je zajedno s Općinom Kloštar Ivanić te Gradom Ivanić- Gradom u nekoliko projekata za bespovratna sredstva Europske unije, kako bi se povećao komunalni standard.

Između ostaloga vijećnici su odobrili i izdvajanje novčanih sredstava za nabavku opločnika za izgradnju i obnovu pješačkih staza u dijelu Zagrebačke ulice i Trga Svetog Križa.

-Radi se o obnovi preko 1300 kvadrata pješačke staze tako da se mijenja postojeći asfalt, te se polažu granitne kocke uz koje u onoj drugoj fazi idu kandelaberi s LED rasvjetom. Radi se o investiciji koja je vrijedna oko 400 tisuća kuna- kazao je načelnik Magdić napomenuvši kako će radovi uskoro biti gotovi čime će Križ dobiti novu šetnicu i vizuru, što je jedna od prvih faza uređenja cijelog centra Križa.

Vijećnici su jednoglasno odredili kako će poslove redovitog održavanja nerazvrstanih cesta na području Općine u zimskim uvjetima obavljati Elektrocentar Petek, dok će dimnjačarske poslove odrađivati trgovačko društvo Mivegra d.o.o. Ivanić-Grad.

Za malo iznenađenje 12. kola Jedinstvene županijske lige pobrinula se Sloga iz Križa koja je u Jakovlju porazila do jučer vodeću momčad prvenstva, Dinamo, kojem je to prvi ovosezonski poraz, i prvi neuspjeh nakon 24 ligaška susreta u kojima nisu znali za poraz. Pogodak odluke krajem prvog dijela postigao je Slunjski s ruba šesnaest metara.

-Utakmica je bila prava prvenstvena, na razini sigurno za ligu više. Moja ekipa se odlično postavila od početka utakmice i bez ikakvog respekta prema protivniku koji je najkvalitetnija ekipa u ligi. Prvo poluvrijeme smo bili dominantnija ekipa, a u tom dijelu domaćin nam je iz kontre pogodio vratnicu, dok je njihov golman imao tri odlične intervencije. Drugo poluvrijeme, pogotovo zadnjih petnaest minuta pripalo je domaćinu, ali je naš golman Tičak u tom je dijelu imao dvije fantastične obrane- o utakmici će trener Sloge, Dražen Jambrečina, koji ističe kako je ovo uspjeh cijelog kolektiva.

-Čestitao bih svojoj ekipi na odličnoj igri i zalaganju jer, ponavljam, s kontra strane nam je bila najbolja momčad lige pa sam s time još sretniji zbog ova tri boda- za kraj će Jambrečina.

Nedjelja, 28 Listopad 2018 18:40

FOTO: Veliki radovi na groblju u Sobočanima

Napisao

Trenutno najveće gradilište na području Općine Kloštar Ivanić je ono u Sobočanima gdje su u tijeku radovi na mjesnom groblju, gdje se uređuje kompletna ograda oko groblja, proširuje cesta radi olakšavanja parkiranja. Riječ je o prvoj fazi radova koja trenutno iznosi 370 tisuća kuna, od čega je 168 tisuća kuna osigurano od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Za drugu fazu radova u planu je izgradnja mrtvačnice.

-Mi smo se nadali kako ćemo sve uspjeti napraviti do blagdana Svih svetih, no zbog izrade ograde koja mora odstajati određeno vrijeme, radovi će biti gotovi s 1. prosincom. Ostala je još nešto malo radova oko asfaltiranja pristupne ceste prema novom dijelu groblja gdje će doći mrtvačnica, te samog pojasa uz staru cestu. To će se kroz naredne dane odraditi- ispričao nam je zamjenik općinskog načelnika Branko Šafran s kojim smo i obišli spomenute radove.

Također, Šafran je tom prilikom istaknuo kako se u dogledno vrijeme planira i asfaltiranje određenih cesta na području općine; to su ulica u Poljanskom Bregu i Trgovčev Breg, te u ulica u Bešlincu. 

 

 

 

 

 

 

 

Petak, 26 Listopad 2018 12:04

Otvorena nova kuhinja u školi u Križu Istaknuto

Napisao/la

Načelnik Općine Križ, Marko Magdić nazočio je danas svečanom otvorenju nove kuhinje Osnovne škole Milke Trnine u Križu. Osim što kriška škola uključena u projekt Ministarstva obrazovanja Škola za život, dodatnu kvalitetu obrazovanja za sve đake te osnovne škole, a svakako i olakšanje budžetu njihovih roditelja, donosi sufinanciranje udžbenika za sve učenike i to po prvi put od strane Zagrebačke županije i Općine Križ. No, Općina Križ ove je godine odlučila sufinancirati, odnosno pokrenuti još dva nova projekta za dobrobit učenika, a riječ je financiranje obnove školskih stepenica te ono najvažnije, sufinanciranje programa produljenog boravka koji bi trebao krenuti čim Osnovna škola organizira sve potrebno za početak programa.

Na otvorenju nove školske kuhinje koju je posvetio Župnik Božo Pinjuh, nazočili su zamjenici župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Hrvoje Frankić te predstavnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Jadranka Dujić Frlan kao i voditeljica službe za društvene djelatnosti Ureda državne uprave u Zagrebačkoj Županiji Dubravka Martić. Novu je modernu kuhinju, koja može isporučiti do 300 obroka dnevno u potpunosti financirala Zagrebačka županije s nešto manje od 900 tisuća kuna.

Općinski je načelnik prigodom otvorenja kuhinje još jednom istaknuo da se Općina Križ zalaže za obrazovanje mladih te stoga učenicima i studentima sufinancira prijevoz i dodjeljuje stipendije te ostalim ulaganjima nastoji unaprijediti proces školovanja. Sufinanciranje osnovnog i srednjeg obrazovanja od strane Općine Križ i iduće se proračunske godine planira u iznosu od oko 350 tisuća kuna namijenjenih za sufinanciranje prehrane učenika slabijeg imovinskog stanja, sufinanciranje udžbenika za osnovnu školu, sufinanciranje produljenog boravka u Osnovnoj školi Milke Trnine te ostale potpore u cilju unaprjeđenja osnovnoškolskog obrazovanja.

Četvrtak, 25 Listopad 2018 12:22

Ivica Strugar krv je darovao 125 puta

Napisao/la

Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela na današnji dan 1953. godine. U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Općini Križ tradicionalno je održan prijem za dobrovoljne darivatelje krvi s područja Općine Križ.

Osim ravnateljice Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad Ivane Bajt te predstavnika i volontera Općinske organizacije Crvenog križa, prijemu su nazočili i darivatelji krvi koji su od Općinskog načelnika Općine Križ Marka Magdića, u znak zahvale za nesebičnost i ustrajnost u plemenitom činu darivanja krvi, dobili zahvale. Načelnik je napomenuo koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života u želji da potakne sve one koji još nisu, da daruju krv. Također, zahvalio je svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti.

Zahvale su uručene Ivici Strugaru za 125 darivanja krvi, Franji Borovcu i Zatku Pajku za 100 darivanja, Darku Bertović, Marijanu Božiću, Ivici Dončiću i Mariju Mataniću za 75 puta, Andriji Kovačiću za 40 darivanja, Ivici Zoliću za 20, a zahvala će biti dodijeljena i Branki Feketić za prvo darivanje krvi. Za svoj trud i radu u Crvenom križu, zahvalu su od Općinskog načelnika dobili i volonteri Zlatica Derežić, Štefica Kantura, Damir Bulka i Tomo Blažinović.

Nakon što je prošle godine nastupio na Europskom prvenstvu u taekwondou u tehnici, četrnaesto godišnji Marin Hlad za dvadesetak dana putuje na Svjetsko prvenstvo u Taipei koji će najbolje svjetske taekwondoiste ugostiti od 15. do 18. studenoga. Marin će kao i na Europskom prvenstvu nastupiti u taekwondo tehnici (borba s nevidljivim protivnikom, op.a).

Marin Hlad inače dolazi iz Općine Jakovlje koja je itekako ponosna na njegov uspjeh koji je ostvario kao član TKD Zaprešić s kojim osvaja brojna odličja na svim najjačim turnirima u zemlji i inozemstvu. Marin je do sada šest puta bio prvak Zagrebačke županije te pet puta prvak Hrvatske, a rezultate je uvijek znala prepoznata i Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije koja ga je pet puta proglasila nadom Zagrebačke županije.

Četrnaestogodišnji Hlad prva je osoba iz Općine Jakovlje, u povijesti, koja će nastupati na Svjetskom prvenstvu, a takvo priznanje vjerujemo da će mu biti samo motivacija za još bolji i predaniji rad. Marinu kojem će ovo biti debitantski nastup na Svjetskom prvenstvu možemo zaželjeti tek puno sreće i dobar plasman.

Utorak, 23 Listopad 2018 13:31

Dom kulture Milke Trnine dobiva novi pod

Napisao/la

Nakon ugradnje nove stolarije, fasade i krovišta na Domu kulture Milke Trnine u Vezišću, na red je došla i sanacija podova. Ovih su dana započeli i radovi uređenja podova sale te pred ulaza i ulaznog trijema vrijedni oko 65 tisuća kuna.

Radovi uključuju pripremu podova, odnosno skidanje starih podova, izravnanje, izolaciju, izradu cementne glazure i postavljanje keramike. Ukupno će se popločiti oko 200 m2 poda, a radovi bi trebali biti privedeni kraju do početka prosinca ove godine.

Nedjelja, 21 Listopad 2018 16:50

Lovro Krivec nova nada kriškog nogometa

Napisao

Nogometaši Sloge u susretu 11. kola Jedinstvene županijske lige na Sportskom parku u Križu s 4:2 svladali su momčad Lomnice.

-Odrađena još jedna tekma u kojoj smo imali jako puno individualnih pogrešaka, pogotovo u prvom poluvremenu- iskreno će trener Sloge Dražen Jambrečina.

Susret će ipak ostati zabilježen po hat- tricku 16-godišnjeg Lovre Kriveca, kojem je ovo bio drugi nastup za seniore, a prvi kojeg je započe u startnoj postavi.

-Ovim putem mu još jednom čestitam na tome i želim mu puno uspjeha u daljem razvoju- pohvalio je svog igrača trener Jambrečina, otkrivši nam kako već dugo nije vidio igrača njegovih godina koji igra takvom lakoćom.

Uz trostrukog strijelca Kriveca, mrežu korektnih gostiju iz Lomnice zatresao je i Antonio Režabek.

Stranica 1 od 20

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti