Zajedničkim snagama do domaće autoindustrije, zaključak je sastanka u Svetoj Nedelji

Za ozbiljnu autoindustriju potrebna je sinergija proizvođača, ulagača i Vlade

Vlada će učiniti sve što je u njezinoj moći da pokrene ozbiljnu autoindustriju u Hrvatskoj, zaključak je sastanka premijera Andreja Plenkovića i njegovih ministara te vlasnika tvrtke Rimac Automobili, Mate Rimca.

Plenković se osvrnuo na investicije Hyundai Motor Groupa i Porschea u Rimčevu proizvodnju električnih vozila i tehnologije visokih performansi te ustvrdio da su spomenuta ulaganja samo poticaj Vladi da u dijalogu s poduzetnicima stvara preduvjete za adekvatno poslovno okruženje koje će biti atraktivno stranim investitorima. Istaknuo je da je današnji dijalog bio koristan i konstruktivan te da će Vlada nastaviti njegovati intenzivnu suradnju s Rimcem i njegovim poslovnim partnerima, kao i poduzeti sve potrebne poteze, koji bi stvorili plodno tlo za pokretanje domaće autoindustrije.

Osim milijunskih ulaganja, Rimac je u obraćanju medijima naglasio kako je suradnja sa stranim investitorima u njegovom slučaju otvorila dodatnih 500 radnih mjesta te poručio da Hrvatska posjeduje još puno više potencijala, negoli je to danas iskorišteno. Ukoliko se ostvari sinergija između proizvođača, investitora i Vlade, Hrvatska bi mogla biti, kao što je to slučaj sa Slovačkom, bogatija za 45.000 radnih mjesta, ali tu nema mjesta za inerciju i očekivanje da netko drugi riješi probleme.

– Imamo i druge firme u Hrvatskoj koje rade izvrsne stvari,. Ne želim da za 10 godina kažemo da smo propustili novi val ulaganja autoindustrije. Pravi rast može doći samo kroz rast stranih investicija. To želimo postići, da kroz suradnju i razmjenu iskustava napravimo uvjete da za industriju bude zanimljivo doći u Hrvatsku, rekao je mladi poduzetnik.

Otvorenost na suradnju najavili su i predstavnici Rimčevih partnera Thomas Schemer iz Hyundaija i Lutz Meschke iz Porschea. Naime, Rimčev plan u njih uživa veliku potporu te vide mnogo potencijala u razvoju hrvatske autoindustrije i novih tehnologija poput baterija i autonomne vožnje. Naposljetku, Hrvatska ima sve potrebne predispozicije za razvoj, međutim potrebno je dodatno usmjeravati obrazovanje u tim područjima te zajedničkim snagama popločati put novim ulagačima.