Zaposlenima u dječjim vrtićima u Velikoj Gorici od sljedeće godine rastu plaće

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić potpisao je sa Sindikatom obrazovanja, medija i kulture čija je predsjednica Božica Žilić izmjene i dopune kolektivnog ugovora za zaposlene u predškolskim ustanovama. Uz njih potpisnici kolektivnog ugovora su i sindikalna povjerenica Suzana Rajković iz Dječjeg vrtića Ciciban, Kasim Sinanović iz Dječjeg vrtića Velika Gorica, a uz njih potpisnici ugovora su i Tajna Jelić iz Dječjeg vrtića Lojtrica te Mirela Špičić iz Dječjeg vrtića Žirek.

Inače, kolektivni ugovori za zaposlene u dječjim vrtićima sklopljen je u travnju 2016. godine, a novi kolektivni pregovori započeli su u listopadu iste godine.

-Ovakvi potezi ostavljaju trag i u našim društvima, kroz ulaganje u ono što je najbitnije, a to su djeca koja su naša budućnost- kazao je gradonačelnik Barišić istaknuvši kako je Grad tijekom svih ovih godina značajna sredstva ulagao upravo u predškolski odgoj.

-Nama su djeca, a samim time i obitelji u središtu naše misije i rada. Od 2010. godine konstantno povećavamo ta sredstva koja u 2018. godini iznose 68 milijuna kuna. Tu nisu uključene investicije, a izgradili smo dva nova vrtića u Velikoj Mlaki i Cvjetnom naselju. S tim trendom nastavit ćemo i dalje- rekao je gradonačelnik Barišić.

Kako je istaknuo zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar potpisanim kolektivnim ugovorom poboljšani su materijalni uvjeti svim djelatnicima u predškolskom odgoju, gdje grad svake godine bilježi sve bolje rezultate.

-Priznati smo kao pravi grad prijatelj djece, koji ulaže u obrazovanje. Gotovo 40 posto sredstava u taj segment ne ulaže niti jedan drugi grad. Može nas radovati i to što smo jedini u Republici Hrvatskoj koji smo olakšali upise, jer uz smanjenu uplatu uveli smo e-upise- kazao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

Potpisani kolektivni ugovor na snagu stupa 1. siječnja sljedeće godine, a povećanje se kreće od 6,8 posto do 13,6 posto ovisno o radnom mjestu.

-Pregovori su bili dugi i neizvjesni, no u konačnici smo uspjeli približiti stajališta i zato smo danas ovdje. Nećemo reći da smo u potpunosti zadovoljni, jer to ne bi bila idealna slika, jer još uvijek ima prostora za poboljšanje materijalnih uvjeta. Cilj nam je bio ujednačavanje koeficijenata za sve zaposlene u dječjim vrtićima- ispričala je Božica Žilić ispred sindikalista.

Na godišnjoj razini potpisani ugovor za grad znači izdvajanje dodatnih 2,8 milijuna kuna.