Zaštite se na vrijeme od potencijalnih provala tijekom godišnjih odmora

Policijski službenici PU zagrebačke građanima su dali nekoliko savjeta na temu prevencije provala u domove

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za medije na temu prevencije provala u domove. Naime, iako podatci bilježe blagi pad provala, s obzirom na predstojeće vrijeme godišnjih odmora, policijski su službenici građanima dali nekoliko preventivnih savjeta kako demotivirati eventualne provalnike i utjecati na sveopći osjećaj sigurnosti.

Prema voditeljici Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Mariji Goatti postoje dvije vrste provalnika: oni koji prepoznaju priliku i provaljuju u pogodnom trenutku te oni koji ovo krivično djelo pripremaju. Provalnike će privući otvoreni prozori, kao i prilazi skriveni od pogleda drugih te uvjerenje da nitko u domu ne boravi, dok im nakanu otežavaju, primjerice, svjetlo sa senzorom pokreta i izloženost pogledu susjeda. Stoga iz PU zagrebačke apeliraju na dobrosusjedske odnose kao snažan element zaštite od provala.

– Preporuka je pospremiti dragocjenosti u sefove ili kod osobe od povjerenja, ugraditi tehničku zaštitu koje uz samozaštitno ponašanje vlasnika doma bitno pridonosi sigurnosti tog mjesta u koje ne dozvolite da pozovete nepozvanog gosta, poručio je policijski službenik Službe prevencije Mislav Švigir te upozorio na pretjerano dijeljenje informacija putem društvenih mreža.

Međutim, ukoliko dođe do provale, važno je o tome čim prije obavijestiti policiju te provaljeni prostor ostaviti što je više moguće netaknut zbog eventualnih tragova. Također, potragu za ukradenim stvarima uvelike olakšava prethodno fotografirane vrijednosti i zapisani serijski brojevi.