FOTO: Ženske ruke iz Križa poručile „Ovo jaje s ljubavlju se daje“

Jedan od uskrsnih običaja kojeg baštinimo je običaj bojenja pisanice, koje su u fokusu izložbe „Ovo jaje s ljubavlju se daje“ koju su u Križu priredile članice Udruge Ženske ruke

Pred nama je najveći kršćanski blagdan, Uskrs. Jedan od uskrsnih običaja kojeg baštinimo je običaj bojenja pisanice, koje su u fokusu izložbe „Ovo jaje s ljubavlju se daje“ koju su u Križu priredile članice Udruge Ženske ruke.

-Najljepši blagdan dolazi u proljeće, a to nije slučajno, jer to ima svoju povijest i običaje koje prakticiramo. Svi uskrsne blagdane pamtimo po pisanicama- istaknula je predsjednica Udruge Ženske ruke, Ivka Crnogaj koja je otkrila i pozadinu ime izložbe, kojoj je motiv upravo pisanica.

-Ime smo odabrali iz jednog tradicionalnog običaja- tucanja jaja na sam Uskrs, gdje je onaj koji bi na kraju imao cijelo jaje, to jaje poklonio posebnoj ženskoj osobi uz riječi „ovo jaje s ljubavlju se daje“- otkrila je gospođa Crnogaj, koja je uz sve članice dala puno ljubavi i truda u nastajanje ove izložbe koja ima prodajni karakter.

Čast da otvori izložbu pripala je zamjeniku načelnik Zlatku Hrastiću, koji je također poput svih posjetitelja bio zadivljen viđenim djelima na izložbi.

-Zadovoljni smo i ponosni što jedna ovakva izložba uvijek izaziva emociju. Važno je da održavamo našu istinsku ljubav koju osjećamo u danima koji nam slijede, a to su ovi dani kada se dariva i prašta- poručio je zamjenik Hrastić.

Uz pisanice od recikliranog tekstila u nježnim pastelnim bojama proljeća, na izložbi su neizostavni i proljetni vjenčići, te niz drugih simbola Uskrsa kao što su zečići, pilići s kokicama, leptirići, bubamare i ptičice.