Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju za što je osigurano 14,2 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1272 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2019. za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5000 tona soli i 5000 mᶟ sipine. Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Zdenka Majzeca radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz 7 mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec, Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Zoran Kordić iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 4950 tona soli te 1500 m³ sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5,00 do 20,00 sati. Kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20,00 i 5,00 sati.

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7,00 do 20,00 sati, a kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20,00 do 7,00 sati.

Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 15,6 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme.

-Radi se o zasigurno najvećem planskom ulaganju u mehanizaciju, vozila i opremu otkad je ovo Društvo osnovano prije 20 godina. Ono je moguće zahvaljujući dobrom dosadašnjem poslovanju Društva, ali i ambicioznim planovima za budućnost, a očekivanja su da će se na ovaj način Društvo bolje tržišno pozicionirati te da će se smanjiti troškovi održavanja stare i dotrajale opreme- rekao je ovom prigodom župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

-Potrošnju materijala smo planirali na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad naše službe- rekao je Jurica Krleža, direktor Županijskih cesta te dodao da je dio nove opreme već u upotrebi, dok će preostala oprema za koju je pri završetku postupak javne nabave stići uskoro.