ŽUMBERAČKA GORA – Dragulj kontinentalnog turizma

U narednom će se razdoblju kroz projekt "Ekomuzej Žumberak" dodatno unaprijediti turistički potencijal tog područja

Turističkoj zajednici Zagrebačke županije odobreno je preko 100 tisuća eura za provedbu projekta “Ekomuzej Žumberak”, koji ima za cilj očuvati i zaštiti kulturno-prirodne resurse Žumberka te promovirati njihove vrijednosti. Njime se, ujedno, Turistička zajednica uključila u projekt prekogranične suradnje naziva “Promocija prirodne i kulturne baštine kroz razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima – ProNaCul”, vrijednog 2 milijuna eura.

– Zahvaljujući EU financiranju, kroz ovaj iznimno vrijedan turistički projekt radit ćemo komunikacijske i promotivne aktivnosti za destinaciju Žumberak, kako bi njezine vrijednosti približili potencijalnim turistima. Za Turističku zajednicu Zagrebačke županije on iznimno puno znači, daje nam zamašnjak za rad u narednome razdoblju, objasnila je direktorica Turističke zajednice Z Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Svojevrstan uvod u početak provedbe projekta bio je turistički film autorice Ashley Colburn “Discover Žumberak”, kojim se kroz dvije minute nastoji potencijalnim posjetiteljima približiti ljepote i zanimljivosti ovoga područja. Naime, Žumberak kao očuvani mozaik tradicionalnog krajobraza s bogatstvom flore i faune te svojim geološkim posebnostima i vrijednim arheološkim nalazištima može privući brojne turiste, a kojih je na području Zagrebačke županije, prema podatcima sustava eVisitor svake godine sve više.

– S obzirom na to da smo kontinentalna županija, razvijamo specifične grane turizma sa željom da to ne bude sezonski, nego cjelogodišnji turizam. Vjerski, shopping ili zdravstveni turizam značajno utječu i na prihode poduzetnika i poljoprivrednika. Podizanjem razine smještajnih kapaciteta, kao i samih turističkih sadržaja, vjerujem da ćemo potaknuti goste da se u županiji zadrže koji dan duže, poručila je zamjenica župana Nadica Žužak.